Преработване на Националния план за възстановяване и устойчивост и отмяна на

...
Преработване на Националния план за възстановяване и устойчивост и отмяна на
Коментари Харесай

Подкрепа: Зелената сделка ще докара бедност и безработица

Преработване на Националния проект за възобновяване и резистентност и анулация на либерализация на енергийния пазар. За това упорстват в декларация от КТ " Подкрепа " към политиците от идното 48-мо национално заседание.

Мотивите им са:

" В средата на 2021 година либерализацията на енергетиката за юридическите лица беше приложена абсолютно под натиска на европейските регламенти. Не единствено компании, само че и общини, детски градини, лечебни заведения, публични организации, включително синдикати бяха принудени да " избират " снабдител на електрическа енергия. А цените на борсата се усилиха стремглаво ", пишат от КТ " Подкрепа ".

Скоро нарастването на цените ще сполети и семействата, които понастоящем са предпазени от контролирани цени, предвиждат от синдиката.

От КТ " Подкрепа " упорства за генерални промени в Националния проект за възобновяване и резистентност, които да предотвратят заплахата българските жители да бъдат лишени от задоволително и налично електричество. На първо място, изрично настояваме да отпадне задължението за понижаване на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 г.

КТ " Подкрепа " упорства либерализацията на енергийния пазар да бъде анулирана, включително плануваното от началото на 2023 година прекосяване на семействата към свободен пазар. Да бъдат обезпечени количества електрическа енергия на контролирани цени за българския пазар - юридически и физически лица, и единствено остатъкът да се търгува на борсата, където от него имат опция да купуват и непознати компании. Да, това опонира на разпоредбите, наложени от Европейския съюз. Но когато разпоредбите са нечовешки, следва да се нагодят по отношение на потребностите на хората, а не противоположното, безапелационни са от синдиката.

От синдиката признават потребността от предприемане на ограничения за запазване на околната среда, само че предлагат те да бъдат съобразени с физиологичните потребности на хората, а все още това не е по този начин.

Зелената договорка на Европейски Съюз ни принуждава да затваряме енергийни мощности, за които не съществува действителна опция. А без електрическа енергия на налична цена рухват всички системи, ще затворят предприятия, ще се усилят безработицата и бедността. Европейски Съюз не ни предлага договорка, а ултиматум, чието осъществяване е самоубийствено за нашата стопанска система. Призоваваме българските ръководещи да кажат твърдо " НЕ " на безумни решения, които ще имат тежки стопански и обществени последствия за страната ни! Зелената политика би трябвало преди всичко да се погрижи за индивида, в противоположен случай в нея няма нищо хуманно.

От синдиката желаят да се върне прилагането на необлагаем най-малко. Той следва да важи за всички приходи. Основа за действие на актуалните общества са данъчно-осигурителните системи, за да подсигурява оцеляването на работещите, само че е от витална значимост за работещите небогати. По-високите приходи пък да бъдат облагани по-сериозно. Това ще резервира и усили приходите в държавния бюджет.

На второ място, следва размерът на оптималния застрахователен приход да стане най-малко 10 пъти минималната работна заплата.

Само заради използването на таван на осигуровките, данъчно-осигурителната ни система е регресивна - т.е. по-заможните внасят релативно по-малко средства от работещите небогати. Осигурителната система не може да бъде пазар. Осигуряването в частни пенсионни сдружения следва да е непринудено, не наложително.

Правото на труд и почтено възнаграждение е главно човешко право. В България обаче то значително не е действително използвано, признават от синдиката. Те дават образец, че едвам 15% от българските работещи са обхванати от групови трудови контракти. За съпоставяне, европейската цел е най-малко 80% покритие. По закон работодателят е задължен да стартира договаряния за подписване на КТД, само че нищо не му пречи да попречва процеса с години и го прави.

Когато общественият разговор бъде възпрепятстван, единствената опция за служащия е да стачкува. В България обаче разпоредбите за образуване на стачка са извънредно рестриктивни. Необходимо е прекосяване през доста процедурни стадии, в това число единодушие на над 50% от чиновниците в компанията.

В случай че тези правила не са спазени прецизно, стачкуващите служащи са застрашени от съд. КТ " Подкрепа " упорства идващото ръководство да одобри Закон за стачките, който дава действителна опция на трудещите се да се пазят. В противоположен случай не са изключени стихийни стачки и митинги с всички произлизащи последици на фона на задълбочаващата се рецесия.

Европа и България се намират в повратен миг. Без подозрение ще бъде изработен опит цялата цената на рецесията да бъде трансферирана върху гърба на работещите хора, макар, че ние - техните представители, неведнъж сме предупреждавали за резултатите, до които описаната политика води.

Конкретно България навлезе в рецесията трайно на дъното в Европейски Съюз по приходи, трудови хонорари и преди всичко по неравноправие в обществото. Емиграцията, и изключително трудовата, остават на високи равнища и подкопават бъдещето на нацията.

Изправени сме пред заплаха от затваряне на производства, повишаване на безработицата, а хората чакат приближаващата се зима със засилваща се паника.

Искаме от нашите и европейски политици работещи решения против задълбочаването на рецесията, за отбрана на работещите хора и по-слабите в обществото. Нямаме никакво желание да плащаме за непознати неточности, мании, уплахи, както и за нечии политически, идеологически и геополитически обсесии.

България навлезе в рецесията трайно на дъното в Европейски Съюз по приходи, трудови хонорари и преди всичко по неравноправие в обществото. Емиграцията, и изключително трудовата, остават на високи равнища и подкопават бъдещето на нацията.

" Повечето политици и съществени политически сили не престават да не виждат " слона " в стаята. Те предпочитат да търсят казуса в незадоволително добре функциониращата " демократична " и " правова страна ", заобикаляйки потвърдения факт, че работещи демокрации и правови страни са обществените страни, се споделя в документа на синдикатите.

Според разбор на синдиката има заплаха от затваряне на производства и увеличение на безработицата. Пазарът не е естествена даденост. Икономическите правила се дефинират от хората, те не са заложени като четирите годишни времена и следва да бъдат изменени, в случай че не работят в полза на болшинството.

Синдикатът напомня, че опазването на здравето бе превърнато в " услуга ", а болните станаха " клиенти ". В услуга бе превърнато и образованието.  " На учениците не се гледа като на бъдещето на България, а като на поголовие, което носи доходи на учебните заведения. Не неналичието на критерии за качество, а делегираните бюджети предопределят неглижирането на знанията на децата.

КТ " Подкрепа " счита, че тези два основни бранша следва да действат на разходно-покривен принцип. При счетоводния баланс в обществения бранш значима е не облагата, а благоденствието на българските жители ", пишат от синдиката.

Отпадането на задължението за лицата без приход да вършат здравноосигурителни вноски е едно от належащите условия за общодостъпно опазване на здравето, което подсигурява здравето на нацията. Справедливостта допуска също здравно-осигурителни вноски да се заплащат освен от трудовите, само че и от всички останали приходи, считат от синдиката.

Те напомнят, че е добре делегираните бюджети в образованието да доближат 6% от Брутният вътрешен продукт. В допълнение, тази смяна ще даде ясна картина за посещаемостта на образователните часове.

Работещите в системата на образованието би трябвало да бъдат предпазени от външни вмешателства, включително от токсични " неправителствени " организации, пишат те и акцентират, че достолепието на учителя и престижът на учебното заведение да са неизменим приоритет във всички управнически инициативи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР